Cum poţi deveni programator în mai puţin de 6 luni şi să ajungi să câştigi peste 1.000 de euro/lună?

Mar 01, 2021
IT Romania
Poţi să înveţi bazele programării singur, în mai puţin de  o lună, indiferent de studiile  pe care le ai,  cu condiţia să fii  pasionat, motivat şi ambiţios şi să investeşti suficient timp, însă pentru a  deveni un programator de top sunt necesare cel puţin 6 luni de  efort susţinut, sunt de părere unii specialişti din domeniu.
Salariul pentru un programator entry-level într-o companie de top porneşte de la 800 - 1000 de  euro, iar după 3 - 5 ani  poate depăși nivelul de 2000 de euro, spune Sebastian Straciug, mentor în echipa IT Romania.
Deşi nu poţi să  înveţi programare de la A la Z singur, bazele limbajelor sunt accesibile oricui vrea să  înveţe, susţine Sebastian și recomandă celor care vor să înveţe programare singuri să înceapă cu  limbaje mai uşoare, precum Python, a cărui popularitate se datorează simplităţii şi conciziei codului! Alte limbaje  recomandate începătorilor sunt Java  sau C#.
"Sunt de părere că este uşor  să înveţi singur programare şi algoritmică, întrucât toate informaţiile necesare pot fi găsite în cărţi şi  tutoriale online! Condiţia este să stabileşti încă de la început un rezultat final către care să îţi îndrepţi efortul de învăţare! Bazele unui anumit limbaj de  programare se pot învăţa repede, în câteva săptămâni, dar este nevoie de multă practică pentru a ajunge  la un nivel  înalt de performanţă. Mai mult, există multe subiecte conexe care trebuie învăţate în funcţie de contextul în care este utilizat respectivul limbaj de programare, precum fizică, matematică sau economie", spune Sebastian. Tot el spune că, deşi  cunoaşterea unuia sau a mai multor limbaje de  programare este importantă, esenţială este învăţarea procesului logic de exprimare a algoritmilor în  cod, abilitate necesară indiferent de limbajul de programare utilizat.
Deşi există un număr mare de limbaje de programare - C, C++, Java, Python, Ruby, Haskell, Prolog, Javascript, HTML/Css, cele mai căutate limbaje rămân Java, C, C# și Javascript.
În ceea ce priveşte programarea pentru jocurile video, cel mai important limbaj este C++, deoarece oferă un amestec ideal între performanţă, uşurinţă de utilizare şi putere de expresivitate. De asemenea, pentru cazuri particulare există alte limbaje de programare care sunt mai potrivite - C# când este nevoie de interfeţe complicate cu utilizatorul, Java când este nevoie de o portabilitate mare sau Python pentru unele categorii de plugin-uri (programe care se integrează altor programe de bază pentru a îndeplini funcţii specifice).
Pentru cei care vor să devină programatori, fără a avea însă facultate de profil, există cursuri şi seminarii, unele dintre ele gratuite. Dar, deşi sunt numeroase platforme de unde poţi învăţa limbajele de programare, în general cele mai sigure sunt chiar tutorialele disponibile pe site-urile tehnologiilor respective.
Sebastian recomandă cursurile online disponibile pe site-urile coursera.com, edx.org şi udacity.com, realizate în colaborare cu profesori de la facultăţi cunoscute. Cursurile online permit învăţarea în ritmul fiecăruia, iar unele dintre ele se bazează pe participarea activă a cursanţilor.
Sebastian crede că cele mai uşoare limbaje de programare, recomandate pentru începători, sunt HTML și Javascript, iar cel mai greu, dar şi cel mai utilizat, este Java, urmat în topul cerinţelor pe piaţa din România de rivalul de la Microsoft, tehnologia .Net.
Mai trebuie menţionat, totuşi, că învăţarea programării este un proces continuu, care trebuie să se desfăşoare de-a lungul întregii cariere, adaugă Sebastian!
 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.