Interfața de linie de comandă pentru începători

Jan 26, 2022
Interfața de linie de comandă pentru începători

Dacă doriți să creșteți ca dezvoltator Python și să învățați să utilizați alte instrumente de programare, atunci lucrarea cu interfața de linie de comandă (CLI) este o necesitate. Din păcate, începătorilor le este dificil să înceapă cu CLI, din cauza faptului că trebuie să tastați comenzi mai degrabă decât să indicați și să faceți clic. Poate fi intimidant la început, dar puțină îndrumare și practică pot ajuta foarte mult.

În acest articol, vom arunca o privire asupra despre ce este CLI-ul, de ce este important, învățăm câteva terminologii cheie și ne jucăm cu comenzile populare. Până la sfârșitul acestui articol, veți avea o înțelegere mult mai bună (și mai puțină teamă) despre ce este CLI și cum să îl utilizați.

Ce este interfața liniei de comandă

În primul rând, are multe nume, „Command Line Interface” (CLI) sau „Command Line”, „Command Prompt” sau pe un Mac „The Terminal”. La un nivel simplu, este o poartă de acces către computerul dvs. fără a utiliza navigarea comună prin punctare și clic a mouse-ului. Practic, navigați în fișierele și folderele computerului și efectuați anumite sarcini fără a muta sau face clic pe mouse. CLI este o aplicație pur bazată pe text, care poate fi utilizată pentru diferite procese de gestionare a fișierelor, cum ar fi accesarea fișierelor, ștergerea fișierelor/folderelor, crearea de fișiere/directoare, vizualizarea fișierelor într-un folder și multe altele.

De ce trebuie să înveți CLI

În calitate de programator Pyton, multe dintre sarcinile dvs. vor fi efectuate pe CLI. Git, un sistem popular de control al versiunilor, a fost conceput în primul rând pentru a rula pe linia de comandă. Când rulați cod, fie el Python, Java sau C, codul poate fi rulat din linia de comandă.
CLI permite manipularea rapidă a fișierelor și efectuarea anumitor sarcini cu comenzi simple. Într-adevăr, mulți programatori experimentați preferă să folosească CLI, deoarece oferă acces rapid la sistemul lor de fișiere fără a fi nevoiți să-și scoată mâinile de pe tastatură pentru a opera un mouse. Aceasta poate părea o mică creștere a productivității, dar veți descoperi că productivitatea dvs. crește de fapt cu mai puțină utilizare a mouse-ului.
CLI este, de asemenea, utilizat pentru a depana sistemele și aplicațiile cloud. Heroku , o platformă de aplicații cloud, oferă clienților un CLI, oferindu-le mai mult control asupra aplicațiilor găzduite. Având acces la un CLI, clienții obțin și o înțelegere mai solidă a ceea ce se întâmplă cu aplicațiile lor, facilitând detectarea și remedierea erorilor. Google, Amazon și Microsoft oferă, de asemenea, instrumente de linie de comandă pentru a accesa mai multe dintre serviciile lor.

Terminologie

Dacă veți lucra în mod regulat cu CLI, atunci este important să înțelegeți o terminologie cheie.

  1. Shell : shell-ul este pur și simplu aplicația care este folosită pentru a face referire la CLI-ul de pe computer. Pe Windows, shell-ul este numit prompt de comandă. În timp ce, pe un Mac, shell-ul se numește Terminal.
  2. Prompt : promptul este o indicație că sunteți liber să introduceți o comandă. După cum sugerează și numele, Prompt vă solicită să faceți ceva. Apare atunci când deschideți shell-ul sau imediat după ce ați executat o comandă pe shell.
  3. Pe Windows, puteți identifica o solicitare cu simbolul > . Sistemele de operare Mac folosesc simbolurile dolar $ sau procentaj % pentru a semnifica o solicitare.
  4. Comanda : o comandă este o acțiune pe care doriți să o întreprindă CLI.

Deschiderea CLI pe mașina dvs

În funcție de sistemul dvs. de operare, există mici diferențe în ceea ce privește modul în care sunt tastate comenzile CLI. Dacă utilizați Windows, nu vă așteptați ca toate aceleași comenzi să funcționeze pentru un Mac și invers.
Windows
Accesați butonul de căutare de pe computer și tastați „Command Prompt” sau „cmd”. Faceți clic pe prima aplicație care este listată. Când Shell s- a deschis, veți vedea simbolul prompt > cu un cursor care indică faptul că CLI-ul este gata să vă preia comanda.
Mac
Accesați aplicații. Apoi faceți clic pe Utilități și găsiți aplicația Terminal. Când se deschide aplicația, veți vedea $ sau % cu un cursor care înseamnă că puteți introduce comanda.

Scrierea primei comenzi pe Shell

Odată ce ai CLI-ul activ și rulant, poți tasta o comandă. Pentru prima dvs. comandă, încercați să tastați „whoami” . După ce ați tastat comanda, apăsați Enter . Ar trebui să primiți înapoi numele computerului dvs. Această comandă va funcționa atât pentru sistemele de operare Windows, cât și pentru Mac.

Alte comenzi utile în CLI

Există o mulțime de comenzi pe care le puteți folosi atunci când lucrați cu fișiere. Mai jos le-am enumerat pe cele pe care le vei folosi cel mai frecvent ca dezvoltator.

Găsiți directorul de lucru actual

Această comandă va returna calea către directorul în care lucrați în prezent:
Windows: cd
Mac: pwd

Listarea tuturor fișierelor dintr-un director

Această comandă va lista toate subdirectoarele și fișierele din directorul de lucru curent:

  • Windows: dir
  • Mac: ls

Crearea unui director nou

Această comandă va crea un folder nou în directorul de lucru actual:

  • Windows: mkdir
  • Mac: mkdir

Comanda mkdir vă permite să adăugați informații opționale numite argument. În acest exemplu, argumentul ar fi calea fișierului în care doriți să fie creat folderul.

  • mkdir <calea_directorului>

Dacă nu este definit niciun argument, noul fișier este creat în directorul de lucru curent.

Schimbați directorul de lucru

Această comandă este folosită pentru a schimba directorul în care lucrați în prezent cu altul. Din nou, această comandă are un argument care vă va spune CLI-ul în ce director să vă mutați:

  • Windows: cd <calea_directorului>
  • Mac: chdir<calea_directorului>

Sfat profesionist : acesta este un prompt pe care îl veți găsi din nou și din nou.

Ștergerea ecranului CLI

Vor fi momente când ați rulat mai multe comenzi pe CLI și nu aveți idee unde vă aflați. Când se întâmplă acest lucru, este util să ștergeți ecranul și să aveți un CLI curat și frumos pe care să lucrați:

  • Windows: cls
  • Mac: clar

Ștergeți un fișier sau un folder

Când trebuie să ștergeți un fișier sau un folder. Utilizați această comandă:

  • Windows: del
  • Mac: rm

Există o mulțime de alte comenzi de învățat. Ceea ce am enumerat mai sus sunt doar câteva dintre cele mai comune. Din CLI tastați „help” și veți vedea o listă cu alte comenzi disponibile de utilizat.

Opțiuni — o modalitate de a vă personaliza comenzile

Când introduceți o comandă pe CLI, puteți adăuga mai multe informații la comandă introducând o opțiune . Opțiunea este de obicei plasată imediat după comandă sau argument și este separată de un spațiu. Opțiunile pot fi numite și comutatoare sau steaguri.
O opțiune începe adesea cu o cratimă (-) sau o cratimă dublă ( — — ). Iată câteva opțiuni comune pe care le puteți utiliza.

  • -a: afișează toate fișierele ascunse.
  • -C: listează intrările bazate pe coloane
  • -S: sortați fișierul în funcție de dimensiune. De la cel mai mare la cel mai mic.
  • -l: arată cine are permisiuni la fișiere.

Un lucru de remarcat aici este că puteți utiliza mai multe opțiuni simultan. Dacă doriți să enumerați toate fișierele dintr-un director, utilizați comanda DIR (tastat cu minuscule) pentru Windows. Apoi, de asemenea, doriți să vă asigurați că fișierele ascunse sunt listate, puteți adăuga opțiunea -a . În cele din urmă, doriți să vedeți cine are permisiunea la fișiere, așa că utilizați opțiunea -l . Întreaga comandă ar arăta astfel:

  • Windows: dir -a -l
  • Mac: ls -a -l

În general, linia de comandă ar trebui să arate astfel dacă ați introdus comanda, opțiunea și argumentul.

Câteva sfaturi suplimentare

  • Când tastați un argument (ar putea fi numele fișierului dintr-un director), puteți introduce primele litere ale numelui fișierului și puteți apăsa butonul filă. CLI completează automat numele fișierului pentru dvs. Acest lucru vă va accelera rata de lucru și vă va ajuta să evitați erorile de tipar cu numele fișierelor.
  • Când executați o comandă care continuă să ruleze, puteți apăsa CTRL+C pentru a anula comanda.
  • Când doriți să reintroduceți o comandă care a fost introdusă anterior, utilizați săgeata sus și jos de pe tastatură pentru a comuta între comenzile tastate anterior.

Rezumat

Ați învățat ce este Interfața de linie de comandă (CLI) și elementele de bază ale lucrului cu ea. A ști cum să navighezi în CLI este o abilitate extrem de importantă și una care te va ajuta pe măsură ce devii un dezvoltator Python profesionist. Indiferent de tipul de dezvoltare pe care îl faceți, web, backend, știința datelor, cunoașterea CLI vă va ajuta să vă deosebiți.

Sper că ați găsit acest articol util.

Sebastian.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.